Zonnepanelen op het dak van een VvE

  • don 

Aanbieders

U bent als lid, bestuurder of beheerder van een Vereniging van Eigenaren vast al eens benaderd door een aanbieder van zonnepanelen. Zoeken op internet levert al gauw een brede keuze aan aanbieders op. Als u in gesprek gaat met een aanbieder volgt vaak een mooi en vooral sympathiek verhaal.

Het klinkt logisch: uw appartementencomplex heeft (over het algemeen) een groot, plat dak met amper schaduw. Waarom zou u die niet vol leggen met zonnepanelen? Vaak wordt een aanbieding ondersteund door een berekening van het rendement (tot wel 8% per jaar), wat vergeleken met de huidige rente op de spaarrekening uitstekend te noemen is.

Er zijn grofweg 3 manieren om zonnepanelen in te zetten:

Optie A: Via de gezamenlijke energierekening

De door zonnepanelen opgewekte energie wordt via de elektrameter van de algemene ruimten terug geleverd. Als u meer opwekt dan u gebruikt, krijgt u een veel lagere vergoeding.

Optie B: Energie leveren aan individuele leden

Vanaf de installatie op het dak worden kabels getrokken naar de meterkasten van de individuele eigenaren, deze leveren individueel terug aan de energieleverancier.

Optie C: Eigen installatie van individuele eigenaar

Een eigenaar mag met toestemming van de Algemene Ledenvergadering (verschilt per modelreglement) zelf een installatie op het dak plaatsen, die elektra levert aan de eigen woning.

Afhankelijk van bovenstaande opties, bruikbaar dakoppervlak, energieverbruik, aanbieder en energieleverancier variëren de terugverdientijden van 8 tot 12 jaar.

Saldering

Wat u vaak niet in de presentaties en brochures van de aanbieders terugvindt, is hoe het zit met het salderen. Salderen is het verrekenen van het verbruik en terug geleverde aantal kilowatt uren stroom.

Voorbeeld: u gebruikt 3500kw per jaar, terwijl u 1800 kwh per jaar opwekt doormiddel van zonnepanelen.

Op dit moment mag u dit salderen, wat inhoudt dat u het netto verbruik van 1700 kwh afrekent met de energieleverancier. De meeste aanbieders baseren de aanbieding op dit scenario.

De overheid loopt veel energiebelasting mis door dit salderen, ongeveer 40% van uw energierekening bestaat uit belastingen. Over de 1800 kwh die u niet afrekent bij de energieleverancier betaalt u dan ook geen energiebelastingen.

In 2014 heeft de overheid dit recht op salderen toegezegd tot 2020. Daarbij is ook gesproken over een overgangsregeling voor eigenaren van zonnepanelen na 2020 (er is echter niets concreets toegezegd). U kunt zich voorstellen dat de terugverdientijden en rendementen er behoorlijk anders uit zien als de saldering vervalt.

Onderhoud

Een ander aandachtspunt met betrekking tot zonnepanelen is het onderhoud. De meeste aanbieders nemen bij een ‘op maat gemaakt’ aanbod het onderhoud aan de zonnepanelen mee. Dit onderhoud bestaat dan voornamelijk uit schoonmaken. Let overigens ook goed op garantietermijnen van zonnepanelen. Als er na vijf jaar één of meerdere panelen vervangen moeten worden, heeft dit gevolgen voor de terugverdientijd.

Daarnaast is het belangrijk om naar de meerjarenonderhoudsbegroting te kijken voor over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Als in de komende 20 tot 25 jaar (levensduur van de zonnepanelen) het dak vervangen moet worden heeft u rekening te houden met een extra kostenpost (en risico op schade) voor het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de installatie.

Administratie

Op dit moment lijkt optie B de meest aantrekkelijke optie voor VvE’s met grote daken. Op deze wijze kan een VvE veel stroom opwekken en via alle individuele eigenaren terug leveren. Het nadeel is dat hier nogal wat administratie bij komt kijken, met de bijbehorende tijdsinvestering, kosten en foutgevoeligheden.

Tot slot

Voornamelijk door de onzekerheid van de salderingsregeling is niet zonder voorbehoud te stellen dat het loont om te investeren in zonnepanelen. De lage rentevergoeding op spaargeld motiveert echter wel om op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden om rendement te krijgen op de gelden in de onderhoudsreserve. Wij blijven met een realistische en kritische blik de ontwikkelingen en aanbiedingen bekijken. Als u wilt besparen op de energiekosten, zijn er vaak ook andere opties, waar wellicht niet zo gauw aan gedacht wordt. Denkt u bijvoorbeeld eens aan (verbetering van de) isolatie van het gebouw, of het aanpassen van collectieve kanalen zodat er Hoog-Rendement ketels aangebracht kunnen worden.

Door: Don Klappe linkedin

Fidata Vastgoeddiensten
 14-12-2015

Bronvermelding

Elsevier | Vereniging Eigenhuis | Z24 | Financieel Dagblad | Gaslicht.com: